Hoe is het toch met Prince George?

6 februari 2018

Alweer een paar jaar geleden, in 2014 om precies te zijn, verdween het gestrande schip Prince George bij Camperduin voorgoed uit het zicht. Onder het nieuwe strand. Hoe staat het er nu mee? 

1895

In 1895 werd het Britse schip Prince George in Portsmouth te water gelaten. Genoemd naar de kroonprins George, destijds de troonopvolger in Groot-Brittannië. Het slagschip was voor de Royal Navy gebouwd en deed dienst tot 1916.

Prince George, ca 1897 (foto: Royal Navy)

 

1916

Na 1916, ontdaan van al het oorlogstuig, werd het te koop aangeboden. De hoogste bieder was een Duits bedrijf. De Prince werd naar de nieuwe eigenaar in Noord Duitsland gesleept. Voor de Nederlandse kust echter werd Prince George voor anker gelegd en voeren de twee sleepboten terug naar de thuishaven.

1921

Hier wordt het verhaal onduidelijk: het zou om bevoorrading gaan. De brandstof was op. Maar als dat al zo was, waarom helemaal naar Engeland terug te varen? Er was inmiddels ook een flinke storm opgestoken. De kapitein van Prince George, aanvankelijk achtergebleven op het schip, ging aan wal. Hulp werd aangeboden door sleepboten maar deze zou zijn geweigerd. Uiteindelijk raakte het schip op drift en sloeg eind december 1921 op strandhoofd 24 voor de Hondsbossche Zeewering. Nabij Camperduin. De ware toedracht is nooit vastgesteld.

Prince George vóór ontmanteling (bron: HHNK)

 

Na 1921

In de jaren erna is het schip verder gestript van alles wat nog van waarde was. De uitgeklede Prince George bleef voor de Hondsbossche Zeewering liggen. Als onderdeel van de kustverdediging – het wrak fungeerde immers als golfbreker – werd hij eigendom van HHNK. Bij eb waren nog jarenlang de overblijfselen te zien; ze staken dan boven water uit.

Prince George bij eb, 2011 (foto: Miranda Zutt, vwg-alkmaar)

 

2014

Tussen 2014 en 2015 is de Hondsbossche Zeewering versterkt met een zandige kust- en duinstrook. Aan de zeezijde werd zand aangebracht en opgespoten. In juli 2014 is Prince George begraven. Letterlijk. Onder het zand. Voorgoed.

Prince George op 13-03-2014 (foto: Ben Mol)

 

Bijna verdwenen onder het zand, 01-08-2014 (foto: Ben Mol)

 

 2018

Wanneer je nu op zoek gaat naar de begraafplek van Prince George, vind je een aantal aanwijzingen. Bij de eerste parkeerplaats langs de voormalige zeewering, ten noorden van Camperduin, is een strandopgang. Daar word je verwelkomd door een informatiepaaltje over het vergane schip. Via een gratis app – HMS Prince George – kun je ter plekke zien hoe het schip voor de kust lag.

Op het strand zelf is het gebied min of meer afgebakend met een paar palen. Onder 1 paal moet ie dan liggen. Zie onderstaande foto.

Markering van wrak Prince George, 05-02-2018 (eigen foto)

 

Marjan Leijen