Medicijnresten en microplastics

Een continu aandachtspunt is de kwaliteit van ons oppervlaktewater. Behalve de verontreiniging vanuit de landbouw is ook elk huishouden een bron van vervuiling. Denk aan medicijnresten en microplastics.

Een continu aandachtspunt is de kwaliteit van ons oppervlaktewater. Behalve de verontreiniging vanuit de landbouw (zoals gewasbeschermingsmiddelen) is ook elk huishouden een bron van vervuiling.

Urine

Medicijnen komen via de urine terecht in het riool. Ook microplastics uit diverse verzorgingsproducten leggen een weg af naar de rioolwaterzuiveringen. Wanneer het gezuiverde rioolwater op het oppervlaktewater wordt geloosd, is het niet vrij van medicijnresten en microplastics. Onze zuiveringen zijn daar nog niet op ingericht.

 

Het gebruik van medicijnen neemt ook nog eens toe met de vergrijzing. We moeten hier dus echt mee aan de slag. Zowel aanpakken bij de bron (geneesmiddelenindustrie en fabrikanten van verzorgingsproducten) als aanpassing van de zuivering. En een dotje minder shampoo om thuis mee te beginnen ….

Marjan Leijen

 

Lees hier de schriftelijke vraag over de problematiek en het antwoord van HHNK.