Zand in plaats van asfalt: de Hondsbossche Duinen

De Hondsbossche en Pettemer zeewering was een 'zwakke schakel'. Daarom is hij in 2015 versterkt. Maar niet op de traditionele manier met steen en asfalt.

De Hondsbossche en Pettemer zeewering kan weer jaren mee dankzij een omvangrijke dijkversterking. Kees Stam is als Hoogheemraad Waterveiligheid vanaf het begin nauw betrokken geweest bij de dijkversterking. 

Kees Stam: “De zeewering, mijn dijk, is versterkt met 35 miljoen kubieke meter zand. Dat is héél, héél, echt héél erg veel zand. Dat zand is vanuit de zee op het land gespoten. We hadden die dijk natuurlijk ook gewoon met steen kunnen ophogen en met asfalt kunnen verzwaren. Zo gebeurt dat op de meeste plekken. Maar dat was voor ons geen optie. Wij hebben gekozen voor een zachte oplossing – met zand dus. Daardoor vormt zich voor de dijk een natuurlijk duinlandschap, met alle planten en dieren die daarbij horen. Zo wordt de ruimte voor recreatie en natuur sterk vergroot.”

De provincie en het waterschap hebben in het project nadrukkelijk samenwerking gezocht met natuur- en landschapsorganisaties.

Kees Stam weet zeker dat de Hondsbossche Duinen – de nieuwe naam voor de zeewering – de komende jaren een enorme trekpleister zal worden voor toeristen en natuurliefhebbers. “De natuur zal zich vanuit een kaal zandlandschap gaan ontwikkelen. Het is natuurlijk razend interessant om te zien wat dat gaat worden. De zeehondjes, die op het nieuwe zand afkwamen, kregen we er gewoon gratis bij.”

Foto en Tekst: uit interview in 2015 met Marc Moussault.

Hondsbossche Duinen

Kees Stam in 2015 (eigen foto)