Programma PvdA HHNK 2023-2027
De korte eenvoudige versie
Dijken en duinen houden het het water tegen. Het water stijgt heel langzaam en het regent soms heel hard. Daarom moeten dijken en duinen sterker worden gemaakt. Als er iets aan de dijken en duinen moet gebeuren, dan wil de PvdA gelijktijdig zoveel mogelijk natuur, wandel- en fietspaden aanleggen.
De PvdA wil dat teveel water in de sloten goed weg kan stromen door de sloten goed schoon te houden. Er moeten extra plekken komen voor het even bewaren van teveel water en extra gemalen om het water dan weg te pompen.
De PvdA vindt ook dat we genoeg water in de sloten moeten hebben als het een tijd droog is. Dat kan door het water zo lang mogelijk in de sloten te laten staan zodat het water in de grond zakt trekt. Dan kan er later weer gebruik van gemaakt worden.
In gebieden met veen in de grond, lopen we het gevaar dat het land zakt bij weinig water. Dat wil de PvdA niet meer.
De PvdA wil ervoor zorgen dat het water schoner en gezonder wordt. Dat is goed voor de natuur en ook voor de boeren. De PvdA wil daarbij een handje helpen met tips en geld.
Het vieze water van huizen (WC, douche en afwas) en bedrijven komt via het riool bij de waterzuiveringen. Het waterschap maakt het daar schoon. Het kan volgens de PvdA nog schoner. Daar wil de PvdA geld aan uitgeven want schoner water is goed voor mens en dier.
De PvdA wil zuinig omgaan met alles om ons heen. We willen zoveel mogelijk alles opnieuw gebruiken. Ook stoffen die bijvoorbeeld in het vieze water zitten, zoals wc papier.
De PvdA wil geen energie meer gebruiken die slecht is voor het klimaat. Daarom wil de PvdA schone zonne-energie opwekken en energie uit (afval) water halen. Dat is goed voor het klimaat.
De PvdA wil dat de rekening van het waterschap voor inwoners niet te hoog is. De PvdA vindt: als mensen heel weinig geld hebben dan hoeven zij niets te betalen.
De PvdA wil dat alle inwoners beter weten hoe het waterschap zijn geld uitgeeft. Ook vindt de PvdA het belangrijk dat inwoners mee kunnen praten over het werk van het waterschap.
De lange versie
Inleiding
In Nederland leven we met heel veel mensen in de rivierdelta van Noordwest Europa. Daar wonen, werken en recreëren we en maken we intensief gebruik van elke vierkante meter. Al die activiteiten geven een enorme druk op onze leefomgeving. Bovendien verandert het klimaat, waardoor we te maken krijgen met steeds vaker optredend extreem weer, zoals langdurige droogte in de zomer en hevige en zware regenval die vaak zeer lokaal voorkomt. Ook wordt het steeds warmer en stijgt de zeespiegel. Het aantal soorten planten en bomen vermindert daardoor en ook het aantal soorten insecten, vogels en andere wilde dieren wordt voortdurend minder (er zijn ook soorten die goed tegen de andere omstandigheden kunnen). Druk op de leefomgeving en klimaatverandering vragen om aanpassingen waar het waterschap een grote rol in heeft. Denk aan het waterbeheer (altijd voldoende water), de bescherming tegen overstromingen, het zuiveren van afvalwater en de kwaliteit van het oppervlaktewater.
De druk op de leefomgeving en klimaatverandering hebben ook gevolgen voor de inwoners en vereisen aanpassingen, investeringen en verandering van gedrag. De Partij van de Arbeid realiseert zich dat daarbij de verschillen in inkomen en vermogen doorwerken. Wie het kan betalen regelt zelf zijn verbeteringen, wie onvoldoende inkomen of uitkering heeft is vooral afhankelijk van de overheden. De Partij van de Arbeid komt ook in het waterschap op voor die laatste groep.
In maart 2023 zijn er verkiezingen voor de leden van het algemeen bestuur van het waterschap (en ook voor de leden van Provinciale Staten). In dit programma leest u wat de PvdA wil doen in het waterschap om de genoemde aanpassingen tot stand te brengen.
Samenvatting
1. Waterveiligheid: zacht en multifunctioneel
Sinds jaar en dag spannen de waterschappen zich in om ons veilig te houden. We vergeten daardoor gemakkelijk hoe gevaarlijk water is, dat we onder de zeespiegel leven en dat we daardoor kwetsbaar zijn. Ook de komende jaren zijn inspanningen op waterveiligheid meer dan ooit nodig in verband met klimaatverandering en zeespiegelstijging. De waterkeringen moeten op orde blijven en zelfs versterkt worden. Dat willen we graag combineren met vergroting van de mogelijkheden voor natuur en recreatie en we willen omwonenden bij de projecten betrekken. Dat resulteerde de afgelopen jaren in de aanleg van de Hondsbossche Duinen bij Petten en de Prins Hendrik Zanddijk op Texel. Hier zijn zachte keringen met duinen en vooroevers gerealiseerd waar voorheen harde dijken lagen. Er is bij deze versterkingen ook rekening gehouden met de ontwikkelingsmogelijkheden voor natuur en recreatie, in samenwerking met gemeenten, provincie, recreatieondernemers en natuurorganisaties. De grootste dijkversterking vindt nu plaats aan de Markermeerdijken, met weer veel zachte versterkingen. Fiets- en wandelpaden worden meegenomen voor rekening van gemeenten en provincie.
2. Veranderend klimaat: aanpassen én aanpakken in stad en platteland!
Het klimaat verandert en daardoor komen er vaker heftiger buien en periodes van droogte voor. Wateroverlast door hevige regenval overkwam een deel van Noord-Holland in juni 2021. Klimaatverandering vraagt erom dat bij nieuwe inrichting van bewoond gebied de zorg voor het water als een leidend principe wordt beschouwd. Een voldoende percentage water in bebouwd gebied, minder verstening en meer groen, gescheiden rioolstelsels (afkoppelen van regenwater) en tijdelijke opvangmogelijkheden bij zware regenval moeten bijdragen aan het voorkomen van overlast. Ook worden de steden er koeler door, zodat er minder hittestress zal zijn; vooral belangrijk voor kwetsbare mensen. Tegelijk moet het waterschap zich pro-actief blijven inzetten om het watersysteem steeds verder aan te passen aan de klimaatverandering. Daarbij hoort het gegeven dat heftiger (plaatselijke) buien en langduriger droogte plaatselijk en tijdelijk toch overlast kunnen opleveren.
3. Watertekort: pompen én vasthouden
Lange periodes van droogte komen steeds vaker voor, zoals in de zomers van 2018 en 2022. De tijd is voorbij dat overtollig water zo snel mogelijk het gebied uit moet worden gepompt. Waterschappen hebben ook een grote taak in het tegengaanvan watertekorten door water vast te houden. Verdroging bedreigt de veendijken, de natuur en de opbrengsten van de landbouw. Bij verdroging van het veen zakt dit nog sneller dan al het geval is, met nog meer broeikasgas tot gevolg. Ook wordt de verzilting sterker, wat oogstschade oplevert. De zoute kwel neemt in kracht toe, zoals binnen Hollands Kroon, als er minder zoet water beschikbaar is. In onze provincie functioneren het IJsselmeer en Markermeer als buffervoorraad zoet water, maar die voorraad is niet eindeloos.
Er zijn al veelbelovende voorbeeldprojecten voor het vasthouden en opslaan van water, zoals de Zoete Toekomst Texel en het project Zoetwaterboeren.
4. Stop bodemdaling en CO2-uitstoot: functie volgt peil
Van oudsher wordt het waterpeil in onze polders aangepast aan het gebruik van het land. Als het boerenland door oxidatie van het veen lager kwam te liggen werd het waterpeil ook weer verlaagd, zodat de koeien droge voeten hielden. Steeds breder wordt nu beseft dat we onszelf daarmee naar beneden malen en tegelijk een belangrijke bron voor CO2-uitstoot in stand houden: de oxidatie van het veen. In het beheergebied van HHNK ligt 18.000 ha veenweidegebied. In de afgelopen bestuursperiode heeft de PvdA-fractie geregeld aandacht gevraagd voor dit knelpunt. De aard van de bodem zal het peil moeten gaan bepalen en het gebruik past zich daarbij aan: functie volgt peil en niet andersom. Het waterschap kan dit niet alleen oplossen. Veranderingen en beperkingen in het gebruik van de bodem hebben gevolgen voor de landbouw. Belangrijk is daarom de inzet van de provincie: in de komende periode zal een goed provinciaal veenweidebeleid tot stand moeten komen, als kader voor de inzet van het waterschap.
5. Wegenbeheer: geen taak voor het waterschap
Al langer vindt de PvdA dat wegenbeheer niet tot de kerntaken van het waterschap behoort. De laatste jaren worden de wegen daarom in beheer overgedragen aan de gemeenten. Van de 1400 km is nu nog 380 km in beheer bij HHNK; deze wegen bevinden zich in de regio Waterland. Het streven is om in 2025 alle wegen te hebben overgedragen. Gelijk op met de wegenoverdracht neemt het waterschap het stedelijk water in beheer. Dat levert uiteindelijk schaalvoordeel op bij het onderhoud.
6. Gezond water leeft
Een goede waterkwaliteit is essentieel voor natuur, mens en dier. En draagt ook bij aan het plezier van recreëren in en op het water. De PvdA vindt dat iedereen moet kunnen genieten van gezond water. Hiervoor is het nodig dat we het leven in het water beschermen. Dat bereiken we door zoveel mogelijk ruimte te geven aan de natuur in onze waterlopen. Ook blijven maatregelen nodig voor vissen om de gemalen ongehinderd te kunnen passeren en te kunnen paaien.
Nu is al duidelijk dat de Europese eis om in 2027 alle wateren aan de doelen van de Kaderrichtlijn Water te laten voldoen, niet wordt gehaald. Weinig wateren in het werkgebied van HHNK zullen op dat moment chemisch schoon en ecologisch gezond zijn. Met het subsidieprogramma Landbouwportaal worden agrariërs gestimuleerd om maatregelen te nemen die bijdragen aan een goede water- en bodemkwaliteit. De PvdA heeft dit programma gesteund, maar zou graag zien dat deze maatregelen onderdeel worden van de normale bedrijfsvoering op een agrarisch bedrijf.
7. Schoon water zonder ongewenste stoffen
Schoon water is de basis voor een goede volksgezondheid.
In ons werkgebied wordt drinkwater uit oppervlaktewater geproduceerd en daardoor vormt het waterschap een belangrijke schakel in een schone waterketen. Een goede bronaanpak is nodig zodat er geen risicovolle stoffen, zoals medicijnresten en microplastics, in het oppervlaktewater terechtkomen. HHNK bevordert die door voorlichting van onze inwoners over wat er wel en niet doorgespoeld mag worden, gesprekken met bedrijven waardoor we meer grip krijgen op hun lozingen en samenwerking met artsen en ziekenhuizen voor bewustere omgang met medicijngebruik en -afval.
Aan het einde van het riool zuiveren we het afvalwater op vijftien rioolwaterzuiveringen voordat het op het oppervlaktewater wordt geloosd (effluent). Het Rijk zal de normen voor ongewenste stoffen aanscherpen en de PvdA vindt het belangrijk om hierop te anticiperen. Met name microverontreinigingen zijn nog vogelvrij: er gelden nog geen normen voor. In 2022 is in samenwerking met het PWN een proefzuivering op de rwzi Wervershoof gebouwd, waar medicijnresten met ozontechniek worden verwijderd. De PvdA steunt deze investering.
8. Van lineair naar circulair
We leven in een lineaire economie waarin we grondstoffen en producten na gebruik als afval beschouwen. In een circulaire wereld staat de waarde van grondstoffen centraal en wordt alles hergebruikt. We worden daardoor minder afhankelijk van schaarse grondstoffen en dragen bij aan een schoner milieu. De PvdA wil de omslag maken naar zo’n circulaire economie.
Op de rioolwaterzuiveringen wint HHNK waardevolle grondstoffen terug uit het afvalwater en rioolslib, waarbij we ook schoon water als grondstof zien. Dat kan ingezet worden als zoetwatervoorziening voor de landbouw, industrie en mogelijk op termijn als drinkwater. Door rioolslib te vergisten wordt biogas en groen gas gewonnen.
In de afgelopen periode is het terugwinnen van grondstoffen uit het zuiveringsproces en het vermarkten via Aquamineralsop gang gekomen. Ook werkt HHNK samen met PWN aan het terugwinnen van zo schoon mogelijk water als bron van hoogwaardig hergebruik.
9. Klimaatneutraal helpt ons verder
Reductie van CO2 en andere broeikasgassen is nodig om de temperatuurstijging te dempen en de klimaatverandering te vertragen. Daar heeft het waterschap alle belang bij, omdat een stijgende zeespiegel, piekbuien en periodes van droogte het werk van het waterschap rechtstreeks nadelig beïnvloedenen kosten veroorzaken. Het lopende klimaat- en energieprogramma van HHNK beoogt een klimaatneutraal waterschap in 2025. Inzet op verduurzaming van inkoop en eigen bedrijfsprocessen, opwek van hernieuwbare energie en verhoging van energie-efficiëntie zullen tot dat doel moeten leiden. Op veel van de rioolwaterzuiveringen van HHNK staan inmiddels zonnepanelen, waarmee een deel van de processen wordt voorzien van schone energie. HHNK werktsamen in projecten waar thermische energie uit afval- en oppervlaktewater wordt gehaald. Momenteel wordt het rioolslib nog gedroogd met behulp van 15 miljoen m3 gas per jaar. Met steun van de PvdA is het besluit genomen om deze slibdrooginstallatie te sluiten en het slib door de HVC te laten drogen, op basis van hun restwarmte. Hierdoor wordt het gasgebruik rond 2024 bijna naar 0 teruggebracht.
10. Biodiversiteit is meer dan natuur
Een goede biodiversiteit is van algemeen belang voor een robuuste en gezonde natuur en een aantrekkelijke leefomgeving. Het draagt bovendien bij aan verschillende verantwoordelijkheden van het waterschap zoals de waterkwaliteit en een klimaatbestendig watersysteem. De PvdA heeft zich hard gemaakt voor een visie op biodiversiteit en aangedrongen op een jaaragenda waarin de inzet zichtbaar wordt gemaakt.
11. Werkgelegenheid: eerlijk werk voor iedereen
We willen dat ons waterschap voldoende mogelijkheden biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat betekent dat HHNK bij inkoop en aanbestedingen opdrachten verleentaan sociale werkplaatsen. Van opdrachtnemers wordt verwacht dat zij een deel van de loonsom van de aanbestede opdracht gebruiken om mensen met een arbeidshandicap in de uitvoering te betrekken.
Op initiatief van de PvdA is deze ‘social return’ bij inkoop en aanbestedingen een voorwaarde geworden. Ook de taakstelling om ca. 30 fte participatiebanen bij HHNK te realiseren (taakstelling 2021) bewaakt de PvdA nauwlettend.
12. Participatie van belanghebbenden
Op gezette tijden voert het waterschap werkzaamheden uit die ingrijpen in het dagelijks leven van inwoners of bedrijven. Een dijk wordt versterkt, het waterpeil wordt veranderd, er wordt een gemaal gebouwd om de waterbeheersing te verbeteren. Als dat aan de orde is zorgt het waterschap voor een goede communicatie, geeft grondige uitleg en biedt inwoners de mogelijkheid om hun inbreng in het project te leveren. Voorbeelden uit de afgelopen perioden zijn de versterking van de Markermeerdijken en de Havendijk bij Den Oever, maar ook de verbeteringen aan boezemkades of de evaluatie van de wateroverlast uit juni 2021. Bewoners krijgen gelegenheid hun zorgen te uiten en suggesties te doen. Daarmee wordt waardevolle lokale kennis en deskundigheid aan het project toegevoegd. Met steun van de PvdA is in 2022 participatiebeleid vastgesteld.
13. Water(schaps)bewustzijn
Water is in ons land lang een vanzelfsprekendheid geweest. Kwalitatief heel goed drinkwater komt uit de kraan en het rioolwater wordt gezuiverd. In onze provincie is er tot op heden altijd voldoende water in de sloten, afkomstig van regenwater of aangevoerd uit het Marker- of IJsselmeer, en als het teveel regent voeren de gemalen het overschot af. Maar zo vanzelfsprekend als dit was, is het niet meer. Klimaatverandering vraagt nieuwe inzet van het waterschap, maar ook van de inwoners en bedrijven in ons gebied. Daarvoor is het belangrijk om het waterbewustzijn te blijven stimuleren.
14. Internationale solidariteit
De groeiende wateropgaven in Nederland vallen in het niet bij de zorgen in andere delen van de wereld. Hevige droogte en zware overstromingen leveren daar niet alleen overlast, maar vragen ook mensenlevens. Als PvdA willen wij solidair zijn met degenen die daaronder lijden. De kennis die waterschappen zoals HHNK hebben opgebouwd kan worden ingezet om verbeteringen in deze landen te stimuleren. HHNK werkt daar al vele jaren aan mee, in samenwerking met andere waterschappen, via de Unie van Waterschappen.
15. Erfgoed is ons lief
De PvdA hecht zeer aan het watererfgoed dat het waterschap bewaakt. Het gaat om gemalen, molens, dijkplaatsen, verkavelingen, dijken en alle schatten die bewaard worden in het museum en depot. We houden van dit erfgoed en willen het graag blijven inzetten als middel om over ons werk te vertellen en voor te lichten.
16. Waterschapsbelastingen
Zo goed als alle kosten die het waterschap maakt, moeten worden betaald uit de opbrengst van de waterschapsbelastingen. De bedrijven en inwoners in ons gebied krijgen jaarlijks een aanslag van HHNK. Wettelijke regels beperken de ruimte voor het waterschap om tot een transparante en eerlijke belastingheffing te komen. Een eerste stap naar verbetering van het systeem, die ook de steun van onze fractie en ons waterschap heeft gekregen, ligt in Den Haag op goedkeuring te wachten. Maar er zijn nog veel meer stappen nodig om de belastingheffing doorzichtiger te maken.Het waterschap heeft wel meer ruimte als het om de zuiveringsheffing van bedrijven gaat.