Op 6 mei hadden we de primeur binnen ons waterschap: de eerste openbare Algemeen Bestuurvergadering die volledig digitaal werd gehouden. Alle deelnemers zaten thuis achter de speciaal voor dit doel verstrekte iPad. Met behulp van Zoom werd de presentie van ieder lid afzonderlijk vastgesteld. Door gebruik te maken van een aparte ‘vergader-iPad’ is een extra beveiliging ingebouwd tegen hackers en is de privacy van de deelnemers gewaarborgd.
Op de agenda stonden de onderwerpen die al eerder op 11 maart in de commissies aan de orde waren geweest. De vergadering begon met de installatie van vier deelnemers, namelijk een lid dat terugkeerde na ziekte, een lid ter vervanging van een lid dat is uitgetreden als gevolg van ziekte, een lid als plaatsvervanging van een lid dat met zwangerschap/ouderschapsverlof is en tot slot een steunfractielid.
Een nieuwe slibdroger bij de HVC
Na de procedurele onderwerpen stonden slechts twee bespreekpunten op de agenda, namelijk de toetreding van ons waterschap tot de gemeenschappelijke regeling Slibverwerking. Het achterblijvende slib van onze waterzuiveringen (RWZI’s) wordt momenteel gedroogd in de slibdroger in Beverwijk. Deze installatie loopt op zijn laatste benen en zal binnen enkele jaren worden gesloten. Een alternatief is ons RWZI-slib te laten verwerken bij de HVC in Alkmaar. Met behulp van restwarmte kan het slib gedroogd worden en vervolgens verder worden verwerkt of toegepast. Om die mogelijkheid te kunnen gebruiken dient HHNK toe te treden tot de gemeenschappelijke regeling. Vervolgens zal HVC investeren in de noodzakelijke installatie voor de verwerking. Rond dit agendapunt werd op 11 maart al van gedachten gewisseld, een gedachtewisseling die nog eens dunnetjes werd overgedaan in deze digitale bijeenkomst. De PvdA-fractie is een warm voorstander van dit alternatief; het zorgt ervoor dat we ook in de toekomst ons RWZI-slib kwijt kunnen en op een verantwoorde manier laten verwerken. In Beverwijk besparen we met deze duurzame aanpak zo’n 15 miljoen kubieke meter aardgas per jaar. We steunen onze portefeuillehouder, Marjan Leijen, in haar gekozen aanpak.
Helaas werd de discussie vertroebeld door het inbrengen van oneigenlijke argumenten zoals het aanwezig zijn van stikstofvergunningen bij de HVC of de vraag of er wel genoeg afval wordt aangeleverd om voldoende restwarmte te kunnen produceren in Alkmaar. Even het jaarverslag lezen van HVC over 2019; daaruit blijkt dat HVC de warmte put uit bio- en afvalenergiecentrales en tevens inzet op aardwarmte en aquathermie. Het gaat dus niet uitsluitend om afval verbranden. En volgens eigen opgave voldoet HVC aan de emissie eisen in het activiteitenbesluit en aan de vergunningen die in samenspraak met milieugroeperingen zijn vastgesteld.
De oude slibdroger in Beverwijk gaat sluiten
Het volgende agendapunt betrof de aanvraag voor een voorbereidingskrediet voor de sluiting van de slibdroger in Beverwijk, onlosmakelijk gekoppeld aan het voorgaande agendapunt. Om de sluiting te realiseren zijn er veel voorbereidende werkzaamheden nodig. Het gaat om een complexe installatie. Na de sluiting zal de RWZI in Beverwijk gewoon door moeten draaien. Het ontvlechten van RWZI en slibdroger kost veel geld, maar dat is alleszins te rechtvaardigen.
Beide voorstellen werden uiteindelijk goedgekeurd.
Het restant van de vergadering bestond uit hamerstukken vanuit de commissies en het jaarverslag van de rekenkamer commissie. Om 21.30 uur kon de voorzitter, dijkgraaf Kohsiek, de vergadering afsluiten en was iedere deelnemer lekker op tijd weer thuis…