Nieuwe dijkgraaf gezocht

Door Fijko van der Laan op 12 juli 2022

Bij de herbenoeming in 2020 voor zijn derde termijn heeft de huidige dijkgraaf, de heer Luc Kohsiek, aangegeven dat hij niet de volledige termijn zou uitdienen.

De vraag was wel of zijn aftreden vóór of na de verkiezingen van 2023 zou zijn. Luc heeft ervoor gekozen om per 1 januari 2023, dus vóór de verkiezingen terug te treden. Dat betekent dat het waterschap voor die datum een opvolger zal moeten krijgen. Dat heeft het voordeel dat de nieuwe dijkgraaf (of gravin) ingewerkt is bij het (na de verkiezingen) aantreden van een nieuw dagelijks bestuur (DB). Bovendien is de dijkgraaf belast met en verantwoordelijk voor een correct verloop van de waterschapsverkiezingen op 15 maart 2023. Ik schets hieronder de stappen die leiden tot de benoeming van een opvolger van Luc.

Profielschets

In de eerste plaats dient het algemeen bestuur een profielschets vast te stellen. In deze profielschets beschrijft het algemeen bestuur (AB) op hoofdlijnen het waterschap HHNK, de omgeving waarin het waterschap zijn werk doet, de uitdagingen die op ons afkomen zoals klimaatverandering, energietransitie, de rol van bodem en water in ruimtelijke opgaven, waterkwaliteit en niet onbelangrijk de euro’s die we daarvoor overhebben. Ook in de profielschets beschrijft het AB de werkzaamheden van de dijkgraaf, die voorzitter is van het DB en het AB. Bij crisisomstandigheden zoals ernstige wateroverlast heeft de dijkgraaf de leiding van de crisisbeheersing en heeft daarvoor speciale bevoegdheden. Het belangrijkste van de profielschets is vervolgens in een aantal kernbegrippen beschrijven wat voor dijkgraaf we willen benoemen, wat kan hij/zij allemaal, wat verwachten we van de persoon. Niet verwonderlijk is dat hij/zij vanzelfsprekend een klik heeft met watervraagstukken. De profielschets wordt 13 juli door het AB vastgesteld.

Vertrouwenscommissie

In dezelfde vergadering van het AB waarin de profielschets wordt vastgesteld zal er ook een vertrouwenscommissie worden benoemd. Dat is een vertegenwoordiging van het AB die de verdere wervingsprocedure gaat uitvoeren. De commissie bestaat uit 8 leden, waaronder een lid van het DB (in de waterschappen zijn dagelijks bestuurders ook nog steeds lid van het AB, het zogenoemde monistische stelsel). De commissie werkt onder geheimhouding. Er wordt ondersteuning geleverd door een wervingsadviesbureau. Daarnaast is de secretaris-directeur adviseur van de commissie en er is een ambtelijke secretaris. Op basis van de profielschets zal een openbare werving worden gestart. De commissie zal na ontvangst van de sollicitaties een selectie maken en met een handvol geschikt geachte kandidaten gesprekken voeren. Uiteindelijk zal op basis van de gesprekken een meest geschikte kandidaat worden gekozen. In een besloten vergadering van het AB wordt door de vertrouwenscommissie deze kandidaat voorgesteld. In het besloten deel kan de vertrouwenscommissie aan het AB toelichten waarom zij tot deze kandidaat is gekomen. Na een goedkeurend besluit van het AB zal vervolgens in het openbare deel van dezelfde vergadering de naam bekend worden gemaakt.

Kroonprocedure

Na het bekend worden stuurt het AB de voordracht voor benoeming naar Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland die met een beschouwing de voordracht doorstuurt aan de minister. Als een en ander in orde wordt bevonden, na onderzoeken door AIVD en andere instanties, volgt de benoeming bij Koninklijk besluit.

Tijdpad

Het is een krap tijdschema dat nu wordt gehanteerd maar het adviesbureau heeft opgemerkt dat het haalbaar is. Gedurende de zomer staat de sollicitatie open, in september zal de brievenselectie afgerond zijn waarna in eerste helft oktober de gesprekken zullen plaats vinden. Tweede helft oktober het besluit in het AB over de geschikte kandidaat en vervolgens de verdere procedure via GS en minister. Benoeming dan per januari of uiterlijk begin februari.

Op dat moment komt er ook een einde aan de ambtsperiode van Luc Kohsiek, een betrokken en invoelende bestuurder, verbindend om alle in het geding zijnde belangen tot hun recht te laten komen en zeer begaan met ontwikkelingen op gebied van klimaat, technologie, maatschappelijke verhoudingen en innovatieve verbeteringen. Hopelijk vinden we net zo’n nieuwe dijkgraaf.

Fijko van der Laan, fractievoorzitter PvdA HHNK

 

Fijko van der Laan

Fijko van der Laan

Ik ben geboren en getogen in Hilversum en opgegroeid in een sociaaldemocratisch nest. Na de middelbare school heb ik een loopbaan gevolgd bij de Koninklijke marine met afwisselend varende functies en functies in Den Helder en Den Haag. Na mijn leeftijdsontslag vervolgens 6 jaar wethouder in Anna Paulowna gevolgd door 5 jaar fractievoorzitter in de

Meer over Fijko van der Laan