Beschouwingen op de Jaarstukken 2022

Door Fijko van der Laan op 20 april 2023

Fijko van der Laan reageert met de volgende tekst op de Jaarstukken 2022:

Met de jaarstukken legt het DB verantwoording af over het voorbije jaar. Het is een belangrijk instrument in de controlerende rol van het AB.

Compliment

Eerst een compliment voor organisatie. Heldere en duidelijke stukken. Tevens de eerste jaarrekening controle door onze nieuwe accountant. Ook zijn verslag is verademing in vergelijking met voorganger.

Resultaat

Door antwoorden op technische vragen en het inloopspreekuur is het weinige dat niet helder was al grotendeels toegelicht. Als we de vele eenmalige uitgaven en inkomsten, de incidentele mee- en tegenvallers, buiten beschouwing laten resteert een structureel tekort van 0,9 M€. Daar valt wat de PvdA betreft mee te leven en is in feite een keurig resultaat, dus nogmaals een pluim voor de medewerkers.

Moeilijk jaar

Het jaar 2022 is niet makkelijk geweest, om het mild uit te drukken. De eerste maanden nog in corona maatregelen en vervolgens brak er oorlog uit tussen twee staten op het Europese continent, in de afgelopen 75 jaar niet meer voorgekomen. Het leidde tot een energie crisis, exploderende inflatie en materiaaltekorten. Desondanks zijn van de 30 benoemde prestaties er 24 gehaald en 6 worden niet gehaald.

Knelpunten capaciteit

Wat opvalt daarbij is dat de prestaties niet gehaald worden onder meer door capaciteitsgebrek (verloop, arbeidsmarkt). We zien uit naar het Strategisch Personeelsplanner (SPP) waarin deze knelpunten meerjarig worden bezien. Ook bij de voorbereiding van het MJP zal hier wat PvdA betreft extra aandacht voor moeten zijn.

Participatiebanen

We zijn wat teleurgesteld dat het aantal participatiebanen niet wordt gehaald maar uit de beantwoording van een vraag hierover zijn we overtuigd dat de organisatie geen verwijt hierover treft; er wordt goed invulling gegeven zoals het een maatschappelijk verantwoorde overheid betaamt. De verslaglegging had volgens ons wel iets uitgebreider in de jaarrekening gekund.

Concerncontrol

Wij vinden de reactie van het DB op de aanbevelingen van concerncontrol en accountant aan de magere kant. Toegegeven, veel van de zaken waarvoor aandacht wordt gevraagd worden al uitgevoerd maar een iets enthousiastere reactie hadden we wel fijner gevonden dan de enkele zin die er nu aan wordt gewijd.

Budgetoverhevelingen

Dan de nieuw te vormen bestemmingsreserve budgetoverhevelingen. We hebben begrepen dat die wordt gevormd om duidelijker te maken dat het gaat om kosten die zijn gemaakt of veroorzaakt in het verantwoordingsjaar. In dit geval twee posten, de grootste Ruimtelijke adaptatie. Voorzitter, in september vorige jaar heeft het AB besloten de subsidieverordening Klimaat Actief Noorderkwartier vast te stellen. Totaal 2 M€ voor subsidies. Tevens is toen besloten ‘Exploitatiebudget dat niet in het boekjaar is uitgegeven via de bestemmingsreserve tariefsegalisatie beschikbaar te houden voor uitgaven op een later moment’. Wat is de reden dat op het besluit van september 2022 nu wordt teruggekomen?

Waterveiligheid

Dan effect waterveiligheid, prestatie P056, waterveiligheidsbelang: een kwart van de andere maatschappelijke partijen voelt zich hiervoor medeverantwoordelijk. Het is een groende smiley geworden maar kan er duiding worden gegeven waarin die medeverantwoordelijkheid zich dan manifesteert?

Fijko van der Laan

Fijko van der Laan

Ik ben geboren en getogen in Hilversum en opgegroeid in een sociaaldemocratisch nest. Na de middelbare school heb ik een loopbaan gevolgd bij de Koninklijke marine met afwisselend varende functies en functies in Den Helder en Den Haag. Na mijn leeftijdsontslag vervolgens 6 jaar wethouder in Anna Paulowna gevolgd door 5 jaar fractievoorzitter in de

Meer over Fijko van der Laan