Daarom een stem op de PvdA

12 maart 2023

Bij de waterschapsverkiezingen van 15 maart valt er wat te kiezen. Er doen 16 partijen mee. PvdA is lijst 2. Waarom een stem op de PvdA? Hierom:

Inleiding

De PvdA HHNK kijkt met een brede en optimistische blik naar een toekomstbestendig en leefbaar Noord Holland. Dat wil zeggen dat er bij alle werkzaamheden aan waterveiligheid, voldoende water en een goede waterkwaliteit gezocht wordt naar mogelijkheden om te verduurzamen en vergroenen. Bovendien kijkt de PvdA altijd naar een goede balans tussen de kosten en de lasten voor de inwoners. Voorop staat dat de inwoners die het financieel zwaar hebben, vrijgesteld kunnen worden van het betalen van waterschapsbelasting. De PvdA zet zich maximaal in om inwoners met afstand tot de arbeidsmarkt te verbinden aan HHNK en de vele bedrijven waarmee wordt samengewerkt. Ook internationaal is PvdA solidair met water gerelateerde problemen en steunt graag met inzet en middelen.

Klimaat

Het klimaat verandert zolang de uitstoot van broeikasgassen (CO2, methaan, lachgas) niet vermindert. De zeespiegel stijgt, er komen meer piekbuien en periodes van droogte.

Het veranderend klimaat vraagt om maatregelen die deze effecten dempen door CO2 reductie en om maatregelen die het gebied aanpassen aan de effecten. Klimaat-mitigatie en klimaat-adaptatie

Het waterschap heeft volgens de PvdA goud in handen om substantieel bij te dragen aan CO2 reductie en daarmee de effecten van klimaatverandering (zeespiegelstijging, piekbuien en periodes van droogte) te dempen. Zie Energie.

Tegelijkertijd is nodig om het watersysteem robuuster in te richten zodat overschot en tekort aan water kan worden opgevangen. PvdA vindt dat dat in samenhang moet worden bekeken. Voor het stedelijke gebied is goed overleg met gemeentes nodig om de versteende omgeving watervriendelijk in te richten.

Energie

Duurzame energie-opwek en efficiënt energie verbruiken dragen bij aan vermindering van CO2 uitstoot. Dat helpt om klimaatneutraal te worden en daarmee de klimaatverandering te dempen (klimaat-mitigatie).

Op de rioolwaterzuiveringen liggen legio kansen om duurzame energie op te wekken uit het afvalwater (riothermie), het rioolslib (biogas en groen gas) en door zonneparken en windmolens aan te leggen. HHNK kan zelfs energie-positief en energieleverancier voor de omgeving worden.

Grote stappen zijn gelukkig al gezet: de slibdroger (werkzaam op aardgas) wordt vervangen door een nieuwe slibdroger op restwarmte van HVC. Op rioolwaterzuiveringen worden groen-gasinstallaties gebouwd en zonneparken worden aangelegd.

Circulair

Bovendien kunnen grondstoffen worden teruggewonnen uit het afvalwater, zoals fosfaat en cellulose (uit wc papier). PvdA wil dat HHNK zoveel mogelijk gebruik maakt van herbruikbare materialen bij renovaties en inzetten van bagger bij dijkversterking, Hiermee komen de doelen van een circulaire economie dichterbij.

Biodiversiteit

De vele dijken en waterlopen bieden volop kansen om te vergroenen en de natuur meer de ruimte te geven. De biodiversiteit en waterkwaliteit verbeteren hierdoor en de CO2 uitstoot vermindert. PvdA vindt het belangrijk om te blijven werken aan deze opgave en wil beter zicht op alle kansen die benut kunnen worden. Een jaaragenda Biodiversiteit kan daarbij helpen.

Waterkwaliteit

Schoon en gezond water is cruciaal voor het leven van mens, plant en dier. De rioolwaterzuiveringen lozen gezuiverd afvalwater op het oppervlaktewater. HHNK voldoet weliswaar aan de normen die voor rwzi’s zijn gesteld maar dat wil nog niet zeggen dat het effluent dezelfde kwaliteit heeft als het ontvangend water. De rwzi’s zijn nog niet ingericht op verdergaand zuiveren waarbij bijvoorbeeld extra nutriënten en microverontreinigingen worden verwijderd. Een proefzuivering is opgestart en deze moet meer inzichten geven hoe dit grootschalig te kunnen uitbreiden. PvdA wil dat het waterschap zich inzet om de negatieve impact van rwzi’s op de waterkwaliteit te verminderen.

Vanuit de landbouw vindt ook uit- en afspoeling plaats in oppervlaktewater. PvdA is positief over het programma Landbouwportaal waarmee agrariërs worden gestimuleerd om maatregelen te nemen om deze verontreinigingen te verminderen.

Natuurvriendelijke inrichting, beheer en onderhoud van sloten draagt ook bij aan verbetering van de waterkwaliteit. PvdA vindt dat we daar heel actief op moeten blijven inzetten en heeft daarbij ook oog voor ingrepen die de visstand en vismigratie verbeteren.

Veenweide

Binnen het werkgebied van HHNK zijn verschillende gebieden met veen in de grond. Een laag peil zorgt voor afbraak van veen met als gevolg CO2 uitstoot en bodemdaling. De PvdA wil in goed overleg met de gebruikers deze trend stoppen. Er ligt een landelijke opdracht om CO2 uitstoot uit veenweide gebieden te verlagen en PvdA voelt zich mede verantwoordelijk om hierop stevig in te zetten.

Solidair

Er bestaat een regeling waarbij inwoners de waterschapsbelasting kan worden kwijtgescholden. In de regeling wordt gekeken naar het besteedbaar inkomen. De (energie)kosten van veel inwoners zijn enorm gestegen. Deze stijging is helaas geen onderdeel van de berekening. PvdA wil onderzoeken of hiervoor een aanpassing kan worden gedaan, zodat een groeiende groep inwoners niet tussen wal en schip vallen.

PvdA vindt dat HHNK als goede werkgever mensen met afstand tot de arbeidsmarkt kansen moet geven binnen de organisatie. Ook mag dat – wat de PvdA betreft – nadrukkelijker gevraagd worden van bedrijven die voor het waterschap werken.

Internationaal

Ook internationaal voelt de PvdA zich betrokken bij water gerelateerde problemen. Er zijn gebieden in de wereld die getroffen worden door wateroverlast, droogte en waterkwaliteitsproblemen. PvdA is voor inzet van kennis en middelen vanuit HHNK voor deze gebieden.