Fijko geeft gastles over water

29 november 2018

Leerlingen uit groep 6 in Jisp en in Anna Paulowna kregen een gastles van HHNK. Fijko van der Laan, algemeen bestuurder, verzorgde lessen over waterveiligheid, samen met Marleen Waverijn van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Hieronder het verslag:

Wat leuk!

Van de week werd mijn vrouw in het winkelcentrum van ons dorp aangesproken door een ex-collega. ‘Hee, wat leuk, je man was op de school van onze kleinzoon om les te geven. En die kleinzoon had daar héél enthousiast over verteld, iets met een VR-bril en zo!’.

Gastlessen

En ja, het klopte. Vorige week heb ik samen met Marleen, één van de medewerkers van ons waterschap, gastlessen verzorgd in Jisp en mijn eigen dorp Anna Paulowna. Dat zit zo. Een flink aantal medewerkers en enkele algemeen bestuursleden heeft zich aangemeld om op vrijwillige basis een gastles te verzorgen in het onderwijs.

Doelgroepen

HHNK heeft een speciaal programma gericht op educatie voor verschillende doelgroepen. Dat kunnen zijn basisonderwijs groep 6,7 en 8 maar ook voortgezet onderwijs tot en met klas 3 en vanaf klas 4 alsmede studenten HBO/WO. Tevens zijn er speciale activiteiten voor volwassenen en familie uitjes (zie ook www.hhnk.nl/educatie). Ik heb mij aangemeld voor basisonderwijs.

De gastles laat zien wat waterschap HHNK allemaal doet en leert de kinderen over waterbeheer en extreem weer. Daar krijgen vooral jongeren steeds vaker mee te maken doordat het klimaat geleidelijk verandert.

Waterhelden

De les bestaat uit een korte presentatie en daarna het Waterheldenavontuur. Het is dat gedeelte van de les dat de meeste reactie teweeg brengt. Het Waterheldenavontuur bestaat uit een quiz, een radarspel en gebruik van de VR-bril (Virtual Reality). De klas is in groepjes verdeeld en elk groepje met ongeveer 5 kinderen heeft de beschikking over een koffer met gekleurde knoppen. De antwoorden op de quizvragen worden gegeven dmv de knoppen.

Elk groepje ziet ook onmiddellijk of het goede antwoord is gegeven en dat zal de rest van de klas ook goed weten!! Maar ook het gebruik van de VR-bril geeft het nodige rumoer en zoals aan het begin van deze bijdrage bleek, blijft nog lang nawerken.

Waterbewust door opa

Op die manier hopen we het waterbewustzijn bij de kinderen (en misschien ook bij ouders en grootouders) te vergroten. Het geeft mij in elk geval veel voldoening om te doen! Mijn kleinkinderen willen al dat ik ook bij hen een les kom geven, maar ja, de één woont in Haarlem en de ander in Breda, niet echt HHNK gebied.

Fijko van der Laan

Marleen Waverijn en Fijko van der Laan voor de klas