Gasloos komt dichterbij

Door Marjan Leijen op 29 januari 2023

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) heeft een slibdrooginstallatie waarmee het restproduct van de rioolwaterzuiveringen – slib – wordt gedroogd. Deze installatie draait op aardgas en daar willen we vanaf.

De slibdrooginstallatie (SDI) is aan het eind van zijn economische en technische levensduur. HVC gaat een SDI bouwen dat draait op restwarmte van hun verbrandingsinstallatie. Daar gaat vanaf 2024 voortaan het slib van HHNK heen. Met de overgang van aardgas naar restwarmte zet HHNK een grote stap naar aardgasloos.

Op dit moment gebruikt HHNK ca 15 miljoen kuub aardgas voor de SDI. Dat is ongewenst. Het besluit om over te stappen naar HVC is in 2019 genomen. De volgende stap is de voorbereiding naar het sluiten van onze SDI. Dat is een flinke operatie omdat de SDI met allerlei processen is gekoppeld aan de naastgelegen rioolwaterzuivering (rwzi) van Beverwijk.

Zo wordt nu nog de warmte uit de SDI gebruikt voor de vergisting van het slib en de verwarming van de bedrijfsgebouwen van de rwzi. Ook wordt de ontwatering van het slib van de rwzi op de SDI gedaan.

Deze processen moeten eerst ontvlochten worden voordat de SDI kan sluiten. Het algemeen bestuur heeft hier onlangs een stevig krediet voor beschikbaar gesteld.

De warmte gaat na sluiting van de SDI opgewekt worden uit rioolwater via warmtepompen. Daarnaast komt op de rwzi een innovatieve en duurzame slibontwatering. Dat zijn een paar ingrepen die de komende tijd gedaan gaan worden.

Ondertussen is HVC de voorbereidingen aan het treffen voor de nieuwe SDI op restwarmte. Totdat deze in bedrijf is proberen we het aardgasgebruik op onze SDI te reduceren en daarmee CO2 uitstoot te verminderen.

Kortom, weer een stap dichterbij een aardgasloze toekomst van HHNK.

 

Marjan Leijen

Marjan Leijen

Noord Holland is een prachtige provincie. Ik woon midden in dit mooie gebied, in Warmenhuizen. Overal is te zien hoe onze voorouders met het water hebben geleefd. Dijken, polders, gemalen en de vele waterlopen zijn daarvan de stoere getuigen. Sinds de verkiezingen in 2019 maak ik deel uit van het dagelijks bestuur van HHNK en

Meer over Marjan Leijen