HHNK aandeelhouder van Aquaminerals

Door Marjan Leijen op 23 november 2019

Aquaminerals (AQM) is een samenwerkingsverband van de watersector. Drinkwaterbedrijven en waterschappen kunnen als aandeelhouder via AQM hun reststoffen een tweede leven geven. AQM brengt vraag en aanbod bij elkaar en zet zich in voor de ontwikkeling van deze markt.

Grondstoffen

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) heeft als ambitie om uit het afvalwaterzuiveringsproces grondstoffen terug te winnen en te verwaarden. Zo kunnen bijvoorbeeld fosfaat, zand en cellulose teruggewonnen worden. Op termijn – met de kennis van AQM – kunnen daar nog reststoffen aan toegevoegd worden.

Circulair

Door aandeelhouder te worden kan HHNK een bijdrage leveren aan de circulaire economie: via AQM kunnen we zoveel mogelijk grondstoffen uit het afvalwater verwaarden. Het voorstel aan het algemeen bestuur om toe te treden als aandeelhouder is unaniem goedgekeurd.

Overeenkomst wordt getekend (vlnr Marjan Leijen, Olaf van der Kolk directeur AQM en Noor Ney afdelingshoofd HHNK)

 

Zeefgoed van rwzi Beemster voor opwerking tot cellulose (eigen foto).

 

Foto bovenaan het bericht: fosfaat in de vorm van struviet (bron Aquaminerals)

Marjan Leijen

Marjan Leijen

Noord Holland is een prachtige provincie. Ik woon midden in dit mooie gebied, in Warmenhuizen. Overal is te zien hoe onze voorouders met het water hebben geleefd. Dijken, polders, gemalen en de vele waterlopen zijn daarvan de stoere getuigen. Sinds de verkiezingen in 2019 maak ik deel uit van het dagelijks bestuur van HHNK en

Meer over Marjan Leijen