HHNK gaat duurzaam slib drogen

Door Marjan Leijen op 2 december 2019

HHNK droogt jaarlijks 100.000 ton slib. Dat blijft over na zuivering van het afvalwater. Slib bevat verontreinigingen en kan niet zomaar gestort of verwerkt worden. Na het drogen wordt het slib verbrand in een bio-energiecentrale, waar elektriciteit wordt opgewekt.

Het drogen gebeurt al meer dan twintig jaar in de slibdroger (SDI) in Beverwijk. Daarvoor is jaarlijks ruim 15 miljoen m3 aardgas nodig. Daar willen we vanaf. Bovendien is de SDI zowel economisch als technisch afgeschreven.

Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar een route waarbij de continuïteit, duurzaamheid en flexibiliteit van de slibverwerking als beste naar voren komen.

Gekozen is voor het drogen van het slib met restwarmte van de HVC. HVC gaat daarvoor een slibdroger bouwen nabij de verbrandingsovens in Alkmaar. De zekerheid van jarenlange beschikbare restwarmte, de centrale ligging van HVC en de kennis en ervaring van HVC in de slibverwerking heeft erin geresulteerd dat deze route definitief is besloten.

HHNK wordt daarom aandeelhouder en sluit aan bij de andere 5 waterschappen die in een gemeenschappelijke regeling al bij HVC hun slib brengen.

Dit besluit – genomen in september 2019 – is een hele grote stap in de energietransitie van ons schap. De verwachting is dat de nieuwe slibdroger vanaf 2022 gaat draaien.

HVC in Alkmaar (foto: wijnoordholland)

 

Marjan Leijen

Marjan Leijen

Noord Holland is een prachtige provincie. Ik woon midden in dit mooie gebied, in Warmenhuizen. Overal is te zien hoe onze voorouders met het water hebben geleefd. Dijken, polders, gemalen en de vele waterlopen zijn daarvan de stoere getuigen. Sinds de verkiezingen in 2019 maak ik deel uit van het dagelijks bestuur van HHNK en

Meer over Marjan Leijen