Jaarrekening 2021 goedgekeurd

Door Fijko van der Laan op 7 juni 2022

Recent besprak het algemeen bestuur de jaarrekening 2021. Daarin wordt teruggeblikt op de uitvoering van de afspraken zoals gemaakt in de begroting.

De PvdA-fractie stelde vast dat het een prima jaarrekening is. Ondanks de gevolgen van de corona-maatregelen is het werk van het waterschap grotendeels door gegaan. Van 29 voorgenomen prestaties zijn er 23 volledig gehaald, 2 niet en 4 liggen achter op de planning. De verschillen worden goed verklaard. Er blijft zowaar zelfs geld over, namelijk 9 miljoen euro. Het gaat dan vooral om eenmalige mee- en tegenvallers.

Over meerdere jaren kijkend is er een klein tekort van 1,5 miljoen euro. Het overschot is voor een deel veroorzaakt in het hoog water beschermingsprogramma; dat deel (3 miljoen) wordt in een reserve potje gestopt. De andere 6 miljoen gaan naar de belastingbetalers terug zodat de tarieven volgend jaar (2023) minder hoeven te stijgen.

Wat de PvdA-fractie verder opviel was dat het aantal participatie banen nog steeds op niveau zit en dat er goed wordt omgegaan met ‘social return’, zoals het inschakelen van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Zo is de schoonmaak van gebouwen gegund aan een sociaal werkbedrijf.

Ook wordt er meer werk gemaakt van circulaire economie, het terugwinnen en hergebruik van grondstoffen. Tot slot noem ik nog de sterk verbeterde interne controle, het eigen toezicht op de correctheid van de bestedingen.

Fijko van der Laan

Fijko van der Laan

Ik ben geboren en getogen in Hilversum en opgegroeid in een sociaaldemocratisch nest. Na de middelbare school heb ik een loopbaan gevolgd bij de Koninklijke marine met afwisselend varende functies en functies in Den Helder en Den Haag. Na mijn leeftijdsontslag vervolgens 6 jaar wethouder in Anna Paulowna gevolgd door 5 jaar fractievoorzitter in de

Meer over Fijko van der Laan