Klaine hoisies

31 augustus 2018

Tiny houses – klaine hoisies in het Zaans – zijn politiek populair geworden. Daar heeft ook HHNK mee te maken gekregen. Op het voormalige terrein van de gasfabriek aan de Helderseweg in Alkmaar hebben zich bewoners in vier zulke mini-huisjes gevestigd. En het mogen er van de gemeente vijf worden, voor een periode van vijf jaar.

Tiny Houses zijn niet zomaar kleine huisjes, het zijn huisjes voor idealisten: klein en zelfvoorzienend. Ook: minimalistisch en milieuvriendelijk. Geen aansluiting op gas of riool, geen aansluiting op drinkwater. In de maximaal 50 m2 woonoppervlak – maar vaak is het veel minder – moet alles zijn plaats krijgen. En er is heel wat techniek en aanpassingsvermogen nodig om zonder aansluitingen op nutsvoorzieningen toch enigszins comfortabel te leven. In Alkmaar zijn de bewoners van de tiny houses overigens goed georganiseerd: ze zijn verenigd in een wooncoöperatie die het terrein huurt.

In een blog doet  de initiatiefneemster van de tiny houses in Alkmaar, Marjolein, regelmatig verslag van haar ervaringen. Interessant om te lezen.  Misschien niet erg geschikt om de gemiddelde Nederlander te bekeren tot deze wijze van wonen en leven, maar voor idealisten moet ook plaats zijn.

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is niet blij met deze ontwikkeling op het gasfabriekterrein. Dat grenst namelijk aan de rioolwaterzuiveringsinstallatie: de huisjes staan binnen de geurcirkel van de rwzi. Dit zou ertoe kunnen leiden dat HHNK extra geurmaatregelen moet treffen. Er is gezocht naar een oplossing waarbij de tiny house beweging de ruimte krijgt en het Hoogheemraadschap niet voor extra kosten komt te staan. HHNK heeft voorkeur voor een alternatieve locatie, circa 400 meter verderop (buiten de geurcirkel). Er is lang geprobeerd om in overleg met de gemeente dit probleem op te lossen, maar dat is niet gelukt. Het Hoogheemraadschap heeft daarom bezwaar aangetekend tegen de omgevingsvergunning die de gemeente Alkmaar voor vijf jaar aan de vijf hoisies heeft verleend. Een eerdere poging om de rechter er een stokje voor te laten steken mislukte. Nu moet binnenkort de gemeente er een besluit over nemen.

Zo’n conflict tussen overheden is niet prettig. Het is te hopen dat de overheden hier alsnog samen uitkomen, zodat de mensen die kiezen voor deze bescheiden en ecologisch woonvorm kunnen laten zien dat daar toekomst in zit.

Piet Oudega