Noodzaak vernieuwing van zuivering Oosthuizen

5 september 2020

De kleinste rioolwaterzuivering van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) is gelegen aan het Beetsdijkje in Oosthuizen. Gebouwd in 1988 en in zeer slechte staat. HHNK maakt plannen om de zuivering te vernieuwen.

De maximale capaciteit van de zuivering is ca 9000 zogenaamde inwonersequivalenten. De zuivering is in staat om een hoeveelheid afvalwater te zuiveren die overeenkomt met de hoeveelheid die door   9000 inwoners wordt geloosd. In werkelijkheid zijn het niet alleen huishoudens maar ook bedrijven die hun afvalwater lozen. Bovendien wordt in tijden van neerslag  ook een deel van het regenwater via het riool afgevoerd naar de zuivering.

De dorpen Oosthuizen, Warder en Beets zijn de voornaamste leveranciers van het afvalwater.

Bij het bezoek aan de zuivering – 4 september jl – wordt meteen duidelijk dat hier een noodzaak is om te gaan vernieuwen.

Het houten beluchtingscircuit is aan het wegrotten, zodat planten door de gaten van de wanden groeien.

In 2019 is door het algemeen bestuur van HHNK een voorbereidingskrediet beschikbaar gesteld om te onderzoeken wat de beste manier is om de zuivering in Oosthuizen aan te pakken.

Het lijkt erop dat de relatief nieuwe Nereda techniek hiervoor in aanmerking komt.

De Nereda techniek gaat uit van korrelslib waarin zowel aërobe als anaerobe bacteriën verenigd zijn. De Nereda is compacter, energiezuiniger, sneller en verbruikt veel minder chemicaliën. Bovendien is een Nereda tank, waarin alles-in-een gebeurt in tegenstelling tot een conventionele zuivering, gemakkelijk uit te breiden met bijvoorbeeld een extra zuiveringsstap.

Lees hier meer over de Nereda techniek.

Het algemeen bestuur zal eind 2020 een definitief besluit nemen voor de uitvoering hiervan.