Renovatie rioolwaterzuivering Beemster

5 juli 2021

Rioolwaterzuivering Beemster moet op een aantal onderdelen gerenoveerd worden. Het algemeen bestuur heeft in juni hiermee ingestemd en €12 miljoen beschikbaar gesteld.

In 2014 is rwzi Beemster onderhanden genomen voor de eerste fase van de renovatie. De capaciteit van de rwzi is vergroot door ondermeer een fijnzeef te bouwen. Dat had behalve capaciteitsvergroting ook een ander doel: terugwinnen van zeefgoed. De fijnzeef vangt met name de restanten van wc-papier terug. Dat bevat cellulose en kan als grondstof dienen voor verschillende toepassingen.

De tweede fase van de renovatie staat voor dit jaar gepland. Hiermee heeft het bestuur ingestemd. Verschillende technische onderdelen zoals het beluchtingsysteem worden vervangen door meer duurzame oplossingen. Ook wordt de slibverwerking aangepast waardoor het slib kan worden vergist. Dit levert energie op in de vorm van biogas.

Bij de renovatie wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van herbruikbare materialen. Ook zal er aandacht zijn voor vergroten van biodiversiteit in de vorm van zogenaamde floating islands in het effluentkanaal.

Tot slot, niet onbelangrijk, zal de renovatie dusdanig worden uitgevoerd dat er ruimte is voor aanvullende zuivering van microverontreinigingen.

Vanwege Corona was het niet mogelijk om het bestuur rond te leiden op de rwzi voor uitleg. Daarom is er een filmpje op locatie gemaakt (https://youtu.be/HOfP3tcY_GQ)