Schoner water op Texel

3 november 2023

Met het oog op een betere waterkwaliteit op Texel is besloten om voorbereidingen te treffen voor een extra zuiveringsstap op de rioolwaterzuivering (rwzi) Everstekoog.

De Kaderrichtlijn Water en de herziening van de Richtlijn Stedelijk afvalwater nopen ons tot extra inspanning op de rwzi Everstekoog.

Texel heeft een watersysteem dat volledig afhankelijk is van regenwater. Daardoor is de invloed van het gezuiverde water van de rwzi op het watersysteem relatief groot. Door de wisselende belasting van de rwzi door toeristen en de seizoensinvloeden is een extra zuiveringsstap positief voor de waterkwaliteit.

De belasting van nutrienten (P en N) en microverontreinigingen zoals medicijnresten kan omlaag door deze extra aan te pakken op de rwzi.

Dit zal samen moeten gaan met de aanpak van verontreinigingen uit de landbouw. Hiervoor zal een gebiedsprocessen ingericht gaan worden.

Het bestuur is akkoord gegaan met de voorbereiding hiervan. Er is extra onderzoek nodig om de juiste maatregelen te kunnen nemen en daarmee gaat HHNK aan de slag.