Van biogas naar groengas

Door Marjan Leijen op 20 november 2022

Verduurzaming én inkomsten uit groen gas: HHNK heeft een besluit genomen om groen gas te gaan produceren. Een oude installatie wordt vernieuwd en 2 nieuwe groengasinstallaties worden voorbereid.

Vergisting

Op de rioolwaterzuiveringen blijft aan het eind van het zuiveringsproces water en rioolslib over. In het rioolslib zit nog volop energie die we eruit halen door het te vergisten. Bij 37 graden en onder zuurstofloze omstandigheden wordt biogas gevormd. Dat is een gasmengsel van CH4 en CO2 (methaan en koolstofdioxide).

Biogas

Biogas wordt op dit moment in een warmtekrachtkoppeling (WKK) omgezet in warmte en elektriciteit, die weer wordt gebruikt op de rwzi.

Het is geen optimale energieopwek: warmte moet soms worden teruggekoeld (in de zomer is er weinig behoefte aan warmte) en teveel biogas wordt afgefakkeld en dus verspild. CO2 komt in de WKK vrij en wordt niet afgevangen.

Groen gas

Er is in de toekomst een blijvende behoefte aan duurzame gasvormige energiedragers als groen gas en waterstofgas. Het rijk vraagt aan de waterschappen om hierop in te zetten.

Biogas kan opgewerkt worden tot groen gas door het onttrekken van CO2 uit het gasmengsel. Dat gebeurt in een groengasinstallatie. Er blijft methaangas over dat als hoogwaardige en duurzame vervanger van aardgas ingezet kan worden. We gaan dat groen gas (en bijbehorende groencertificaten) verkopen en/of zelf gebruiken.

De afgevangen (niet fossiele) CO2 kan gericht aan afnemers worden verkocht. Er vindt geen verspilling van warmte meer plaats uit de WKK.

De benodigde warmte en elektriciteit op een rwzi – die nu nog wordt geleverd vanuit de WKK – kan bij ombouw naar een groengasinstallatie via riothermie (warmtepomp) en zonnepanelen worden geleverd.

Inkomsten

Niet onbelangrijk: het opgewekte groen gas levert inkomsten waarmee de benodigde investering van € 3 miljoen in slechts een paar jaar is terugverdiend. Behalve een prijs per m3 gas, hebben we ook groencertificaten in handen die verkocht kunnen worden.

Besluit

HHNK heeft het besluit genomen om op de rwzi Beverwijk een groengasinstallatie te bouwen en voorbereidingen te treffen voor 2 andere installaties voor rwzi Den Helder en Zaandam Oost.

In totaal zal HHNK dan ca 2,5 miljoen m3 groen gas gaan leveren.

Marjan Leijen

Marjan Leijen

Noord Holland is een prachtige provincie. Ik woon midden in dit mooie gebied, in Warmenhuizen. Overal is te zien hoe onze voorouders met het water hebben geleefd. Dijken, polders, gemalen en de vele waterlopen zijn daarvan de stoere getuigen. Sinds de verkiezingen in 2019 maak ik deel uit van het dagelijks bestuur van HHNK en

Meer over Marjan Leijen