In een ruimtestation zoals ISS is het heel normaal: je plas wordt zo goed gezuiverd dat je hem daarna weer als water kunt drinken. Zover is het in de rioolwaterzuiveringsinstallaties in Nederland nog niet, maar misschien is dat wel de toekomst.
Tijdens de begrotingsbespreking van Hollands Noorderkwartier dienden Water Natuurlijk en PvdA een motie in om uit te zoeken of het mogelijk is en hoeveel het kost om een rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) zoet water te laten leveren. De motie werd overgenomen door het dagelijks bestuur, want zulk onderzoek is belangrijk voor de toekomstige watervoorziening in Nederland. Hoe zit dat dan?
Onze 15 Noord-Hollandse RWZI’s, soms al zo’n 50 jaar oud, halen vooral nitraten en fosfaten uit het water. Het water dat overblijft moet aan landelijk vastgestelde normen voldoen en kan dan worden geloosd op het oppervlaktewater, de vaarten en kanalen in ons gebied. Een enkele keer gaat de zuivering nog een slag verder, zoals op Texel. Tot voor enkele jaren leek dat voldoende, maar twee ontwikkelingen hebben dat beeld veranderd. Dat zijn het optreden van droge zomers met een watertekort en het steeds meer voorkomen van microverontreinigingen in het rioolwater, die er niet door de huidige RWZI’s uit kunnen worden gehaald. Denk voor dat laatste aan bijvoorbeeld microplastics en medicijnresten. Er wordt al hard nagedacht over manieren om die uit het rioolwater te verwijderen.
De droogte is vooral door de zomer van 2018 een punt geworden. Delen van ons land hadden daar veel last van. In Noord-Holland ging het allemaal nog goed, doordat veel water uit het IJsselmeer en Markermeer kon worden ingelaten. Maar er is geen garantie dat dat in de toekomst, met de voortgaande klimaatverandering, voldoende zal blijven. Ook ons drinkwater komt uiteindelijk uit het IJsselmeer en Markermeer en dat moet ook doorgaan. Daarom is de gedachte niet zo gek dat het water van de RWZI’s zover zou moeten worden gezuiverd dat het een bijdrage kan leveren aan de zoetwatervoorziening in Noord-Holland. In zijn meest vergaande vorm zou het water kunnen worden dat zelfs aan het PWN kan worden geleverd, maar ook industriewater is een mogelijkheid.
In de loop van 2020 hopen we van het dagelijks bestuur te horen wat er op dit gebied mogelijk is, en tegen welke kosten. Want natuurlijk geldt ook hier: er kan veel, maar het kost wat. En dan staan we in het algemeen bestuur voor de afweging wat we voor die verdergaande zuivering over hebben.