Op het moment dat ik dit schrijf is er sprake van grote overstromingen in Centraal Europa, met veel doden. Een mooie stad als Praag wacht angstig af hoe hoog de Moldau deze keer zal komen. Het is zeker niet voor het eerst dat delen van de stad overstromen, maar door storm Boris kan het water deze keer hoger komen dan ooit. Want dat is de trend: meer en heviger regens, afgewisseld met drogere en warmere perioden dan ooit. Klimaatverandering heet dat. En niet overal wordt daar al voldoende rekening mee gehouden.
Water tot de kozijnen
In ons land zijn we gezegend met de waterschappen, zoals ons eigen HHNK. Die houden rekening met dezelfde trend. Dijkversterkingen zijn het gevolg, en extra gemalen om overtollig water te kunnen wegpompen. Zoals het nieuwe gemaal bij Monnickendam, net gereed. Maar ook het nieuw te bouwen gemaal Oostoever naast de al bestaande spuisluizen bij Den Helder, goed voor de waterkwaliteit én voor de afwatering. Als je teveel afhankelijk bent van één gemaal kan het water zomaar tot aan de vensters staan, zoals begin november 2023 in Houthavens in Amsterdam, in het gebied van Rijkswaterstaat en ons buurwaterschap AGV. Zover mag het in ons deel van Noord-Holland niet komen en daar werkt het waterschap HHNK hard aan.
In gesprek met raadsfracties
Misschien doet HHNK zijn werk wel te goed, want het is opvallend hoe weinig aandacht dat werk krijgt. Terwijl het toch best impact heeft binnen de gemeenten in ons gebied boven het Noordzeekanaal. Plannen voor windmolens en zonnepanelen, dijkversterkingen en nieuwe gemalen, waterbergingen, peilaanpassingen, het raakt de inwoners rechtstreeks. Dat was voor onze fractie de reden om rechtstreeks contact te zoeken met de gemeenteraadsfracties in ons gebied. Om in gesprekken kennis uit te wisselen, maar ook opvattingen en contactadressen.
Inmiddels spraken we al met de fracties van Alkmaar, Den Helder, Waterland en Bergen. Drechterland zit in de planning. Op de foto (van Peter van Huissteden, fractievoorzitter in Bergen) ziet u Fijko van der Laan, fractievoorzitter van de PvdA in HHNK, in gesprek met fractieleden in Bergen.
De andere fracties worden nog eens opnieuw benaderd. In die gesprekken gaat het over het werk van het waterschap, maar vooral over de relatie met problemen die de gemeenten zien. Zoals de dijkversterkingen bij Den Helder, de enorme vernatting in de duinen, kwijtschelding van waterschapsbelastingen, de bike experience bij de zuiveringsinstallatie in Geestmerambacht of de zorg dat de dijkversterking op Marken niet goed genoeg zal zijn. Elkaar daarover spreken is belangrijk, elkaar weten te vinden nog meer. Onze fractie gaat daarom door met deze afspraken, ook in de toekomst!