Een mooi stuk

Door Piet Oudega op 20 mei 2023

Water verbindt. De titel van het nieuwe coalitieprogramma 2023-2027 van HHNK verraadt een positieve kijk op het werkgebied van ons waterschap.

En dat mag best, want het is een mooi, toekomstgericht programma geworden. De nieuwe coalitie van vijf partijen – BBB, GWL, PvdA, VVD en de fractie Ongebouwd – trekt de lijn door van de vorige periode, maar met nieuwe accenten die ons als PvdA aanspreken.

Programma op hoofdlijnen

Het is een programma op hoofdlijnen geworden, richtinggevend voor de komende jaren. Veel moet nog verder worden uitgewerkt in beleidsnota’s. In dit stuk nog geen pedante uitspraken of grootse vergezichten: om tot een breed gedragen beleid te komen zullen de voorstellen voor nieuw beleid zorgvuldig onderbouwd moeten worden.

Opgaven liggen er genoeg voor het waterschap! Zo zal de kwaliteit van het oppervlaktewater omhoog moeten en zullen de zuiveringsprestaties moeten verbeteren, niet alleen omdat wij dat belangrijk vinden voor de verbetering van de waterkwaliteit, maar ook omdat de Europese Unie dat gaat eisen. De normering van de dijken – meer dan 1500 km in ons werkgebied – zal als gevolg van de klimaatverandering en de toename van het aantal inwoners en de bebouwing vast ook weer worden aangescherpt. De uitstoot van CO2 moet verder omlaag worden gebracht, ook in het veengebied. Energieneutraliteit willen we bereiken, maar zal ook verplicht gaan worden. Het vergroten van de biodiversiteit is een al eerder vastgesteld doel voor HHNK, maar daar valt nog winst te boeken.

Aanscherpingen

Op bijna al deze terreinen bevat het coalitieprogramma aanscherpingen in vergelijking net het vorige. Om voorbeelden te noemen:

  • Schadelijke stoffen moeten uit het afvalwater. Liefst al bij de bron, maar ook door aanpassing van de RWZI’s met vierde trappen. Kostbaar, maar noodzakelijk.
  • De uitstoot van lachgas en methaan tijdens het zuiveringsproces moet verminderd worden.
  • Door de productie van groengas uit slib is minder fossiele brandstof nodig.
  • Er wordt een exotenbeleid opgesteld.
  • De regionale veenweidestrategie wordt mee uitgevoerd.
  • Er wordt gewerkt aan de beschikbaarheid van zoet water in droge tijden.
  • Verdere versterking van de biodiversiteit bij de eigen taakuitoefening.
  • Het kwijtscheldingsbeleid wordt voortgezet. De samenwerking met gemeenten wordt gestimuleerd, zodat inwoners maar bij één loket kwijtschelding hoeven te vragen.

Belangrijk is ook dat de betekenis van gebiedsprocessen wordt onderschreven. Het waterschap kan het niet alleen, net zomin als een gemeente of een provincie. En natuurlijk is het allereerste speerpunt: Water en bodem moeten sturend zijn in de ruimtelijke ordening. Daar gaat ons waterschap niet zelf over, maar het houdt de belofte in om met dit doel invloed uit te oefenen op provincie en gemeenten!

Nu de uitvoering!

Het aangetreden nieuwe dagelijks bestuur van vijf personen telt drie nieuwkomers. De PvdA-fractie rekent erop dat zij snel zijn ingewerkt, zodat het dagelijks bestuur enthousiast en krachtdadig aan het werk gaat om de opgaven op te pakken. Goed nieuws is daarbij dat de portefeuille van PvdA-bestuurder Marjan Leijen is verbreed met Duurzaamheid en innovatie, zodat die onderwerpen zeker in goede handen zijn!

Piet Oudega

Piet Oudega

Mijn liefde voor het waterschap is al oud: ik was twaalf jaar lang hoofdingeland (lid van het algemeen bestuur) bij het Hoogheemraadschap Uitwaterende Sluizen, een van de voorgangers van HHNK. Via een indirecte verkiezing vormde ik daar met drie collega’s de fractie Algemeen belang, gekozen door Provinciale Staten van Noord-Holland. Toen ik in 1986 wethouder

Meer over Piet Oudega