Hoe zien de ontwikkelingen er uit voor de komende vier jaar. Op 1 juni sprak het algemeen bestuur in commissie verband over het Meerjarenperspectief 2023-2026 (MJP).
Het zal niet verbazen dat die ontwikkelingen aanzienlijk somberder zijn dan in de jaarrekening 2021. Er is een oorlog gaande in Europa, energieprijzen zijn enorm gestegen, er is schaarste aan allerlei materialen, de arbeidsmarkt is zeer gespannen en corona is nog niet verdwenen (al lijkt dit nu in de zomer wel zo). Allemaal onzekerheden die het werk van het waterschap niet eenvoudiger maken.
Desondanks zal er gewerkt moeten blijven worden aan waterveiligheid, wateroverlast beperken (klimaatverandering!), gezonder water (Europese regelgeving zoals Kaderrichtlijn Water) en schoon water (extra zuiveringstrap om microverontreinigingen te verwijderen). Kijkend naar voortzetting van deze gebruikelijke taken en rekening houdend met de al besloten (extra) maatregelen is er toch echt meer belastinggeld nodig.
Alleen al de enorme stijging van de energiekosten voor het gasverbruik in de slibdroger en de verhoging van de lonen van de medewerkers laat de lasten flink oplopen.
Vanaf maart zijn de leden van het algemeen bestuur door het dagelijks bestuur en de organisatie goed voorbereid op de bespreking van het MJP. De keuze voor de zogenoemde basis-plus variant kunnen wij billijken. Met het oog op de sluiting van de slibdroger worden de extra uitgaven voor energie als incidenteel beoordeeld en kunnen dus ook incidenteel worden gedekt uit de reserve. Die kan wel wat minder als je het risicobeheer moderniseert (sommige financiële risico’s hoef je niet in één keer in de exploitatie op te lossen mochten die zich voordoen). Daardoor kan de belasting stijging beperkt worden.
Voor de nabije toekomst is de personeelskrapte wel een punt van zorg. Daarnaast is de lastenstijging voor inwoners voor de PvdA ook een zorgpunt. Gelukkig worden de laagste inkomens in Nederland door het Rijk gecompenseerd voor de gestegen energiekosten. In het coalitie akkoord van 2019 hebben we afgesproken dat de jaarlijkse belastingopbrengst mag stijgen met het gecorrigeerde inflatie percentage. De inflatie staat nu volgens het CBS op zo’n 10%. De belastingstijging voor het waterschap komt in 2023 uit op ongeveer 6,5%. Best wel aanzienlijk maar met een goed functionerend kwijtscheldingsbeleid denkt de PvdA fractie dat dit aanvaardbaar is.
Een discussie met andere fracties over kerntaken is wel weer te verwachten. Vorig jaar is daar onderzoek naar gedaan. De uitkomst van dat onderzoek was dat er geen of maar heel weinig ruimte is voor verdere besparingen. Wij hebben geen behoefte dat onderzoek te herhalen en zijn benieuwd welke concrete taken dan volgens die fracties niet meer uitgevoerd gaan worden. Op voorhand zijn wij geen voorstander van het schrappen van taken.