Nieuwe rioolwaterzuivering voor Oosthuizen en Wieringen

Door Marjan Leijen op 16 december 2021

Twee van de 15 rioolwaterzuiveringen van HHNK zijn sterk verouderd en voldoen niet meer aan de eisen die worden gesteld. Na grondig onderzoek is besloten beiden rwzi’s volledig te vernieuwen.

In de laatste vergadering van het algemeen bestuur is akkoord gegeven voor het uitvoeringskrediet dat nodig is om de twee zuiveringen te vervangen. Er zal gebruik gemaakt worden van een nieuwe zuiveringstechnologie – Nereda genaamd – die minder ruimte inneemt, minder energie en chemicaliën verbruikt, modulair is opgebouwd en daardoor flexibeler én interessante restproducten in de vorm van korrelslib oplevert. Dat laatste kan als grondstof gebruikt worden voor allerlei toepassingen in de landbouw en industrie.

De uitvoering van rwzi Oosthuizen – de kleinste van alle zuiveringen binnen ons werkgebied – kan nu in 2022 beginnen en zal naar verwachting in 2023 opgeleverd worden.

Tegelijkertijd worden de definitieve berekeningen gemaakt voor rwzi Wieringen en zal zo spoedig mogelijk daarna begonnen worden met de bouw van de nieuwe rwzi Wieringen. Lees hier meer over rwzi Wieringen.

Er zijn zorgen bij het bestuur over een overschrijding van het beschikbare krediet. Dat is terecht in een tijd waarin grondstoffen steeds duurder worden. Met de onzekerheidsmarge in het geaccordeerde krediet gaan we ervan uit dat de beschikbaar gestelde gelden voldoende zijn, onvoorziene risico’s daargelaten.

Met het besluit dat het algemeen bestuur heeft genomen kunnen we aan het werk. Schoon water is belangrijk voor onze volksgezondheid en een goede waterkwaliteit en daarom belangrijk.

Marjan Leijen

Marjan Leijen

Noord Holland is een prachtige provincie. Ik woon midden in dit mooie gebied, in Warmenhuizen. Overal is te zien hoe onze voorouders met het water hebben geleefd. Dijken, polders, gemalen en de vele waterlopen zijn daarvan de stoere getuigen. Sinds de verkiezingen in 2019 maak ik deel uit van het dagelijks bestuur van HHNK en

Meer over Marjan Leijen