Indrukwekkend bezoek aan afgeschreven slibdroger

6 september 2020

De slibdrooginstallatie van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) staat in Beverwijk. Het verwerkt het restproduct slib dat overblijft na zuivering van afvalwater. 

HHNK zamelt afvalwater in van 1,1 miljoen inwoners en ca 30.000 bedrijven. Het afvalwater van de huishoudens bestaat uit wat we met zijn allen door de WC spoelen, door de gootsteen en de douches.

Verder komt ook nogal wat regenwater via het (gemengde) riool op onze 15 rioolwaterzuiveringen terecht. Al dit water wordt gezuiverd en na zuivering weer teruggevoerd in het oppervlaktewater (de sloot).

Onderstaand is dit schematisch weergegeven.

Het zuiveringsproces is een biologische aangelegenheid. Bacteriën doen het belangrijkste werk en ‘eten’ zich dik en rond aan het organische afvalmateriaal in het rioolwater. Het gezuiverde water (het effluent) gaat de sloot in maar wat er achterblijft is slib, bestaande uit restant of overtollig bacterie materiaal (ook bacteriën hebben een zekere levensloop).

Tot 1993 kon het slib verwerkt worden in de landbouw maar vanaf dat jaar werd dat verboden. HHNK verwerkt het slib sinds 1995 in de slibdrooginstallatie (SDI) te Beverwijk. Het slib wordt eerst ontwaterd op de RWZI’s, daarna gaat het op transport naar de SDI.

Daar wordt het gedroogd met behulp van aardgas. Daarbij wordt elektrische energie opgewekt (ongeveer 25% van het totale verbruik van HHNK). Wat daarna rest is granulaat dat weer naar de HVC te Alkmaar gaat en wordt verbrand in de Bio Energie centrale, en dus ook weer elektriciteit produceert.

Schematisch ziet dat er als volgt uit.

De droger is in feite een flinke gasturbine die warmte (en stroom) opwekt waarmee het ontwaterde slib verder wordt gedroogd van ongeveer 21% tot ca. 95% vaste stof. De SDI is inmiddels dus 25 jaar oud en zeer onderhoudsintensief (reservedelen zijn schaars en moeten vaak op maat aangemaakt worden). Bovendien moeten we van het gas af (verbruik is namelijk zo’n 15 miljoen m3 aardgas per jaar). Vandaar dat wordt gezocht naar een andere oplossing, en daarvoor is inmiddels gekozen voor het gebruik van de restwarmte van HVC, samen met 7 andere waterschappen. Lees er in dit eerder bericht meer over.

 

Tijdens het werkbezoek kregen we gelegenheid eens in de SDI te kijken, een ware ‘fabriek’, deze armen en benenwinkel van pijpen, aan- en afvoeren en regeltechnieken. De kengetallen duizelden ons om de oren (we kunnen het gelukkig nog eens nalezen in de verstrekte documentatie). Boodschap die ik heb meegenomen is dat er vrijwel voortdurend vrachtwagens door Noord-Holland rijden met de restanten van ons WC-afval, het betreft zo’n 100.000 ton per jaar en dat 24/7. Het ontkoppelen van de SDI van de RWZI Beverwijk is een zeer complexe aangelegenheid.

De RWZI Beverwijk moet weer een ‘normale’ RWZI worden zoals in het eerste schema is te zien. Dat vergt een flinke investering maar voor het verduurzamen van onze waterketen is het wel noodzakelijk.

Fijko van der Laan, fractievoorzitter PvdA HHNK