PvdA stelde schriftelijke vragen over een kunstduin met staalslak bij Tata Steel, het gevaar van uitspoeling en de inbreng van HHNK bij deze vergunningverlening:
“Onze fractie werd geïnformeerd over het voornemen van Tata Steel IJmuiden B.V. om een kunstduin op te werpen met een kern van staalslak. Zonder waterdichte afdekking of waterdichte onderzijde. Dat betekent dat hier regenwater doorheen kan sijpelen, dat uiteindelijk het grondwater bereikt en wellicht ook het oppervlaktewater. Verontrustend is dat in 2020 is vastgesteld dat in de staalslak ook het zeer giftige chroom-6 kan worden gevonden. Ook dit kan uitlogen naar grond- of oppervlaktewater. In grondwater is al chroom-6 vastgesteld. Onze fractie vindt dat onrustbarend. In de voorwaarden die de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord namens Gedeputeerde Staten van Noord-Holland heeft gesteld, is voorzien in monitoring van de effecten, maar monitoring voorkomt geen schade. De Omgevingsdienst Noord-Holland Noord heeft namens Gedeputeerde Staten een vergunning op grond van de Natuurbeschermingswet afgegeven. Tot zes weken na de ter inzagelegging (12 juli 2022) bestaat gelegenheid tot het indienen van bezwaren.
Graag stellen wij u daarover de volgende vragen:”
Vraag 1.
Bent u bekend met deze vergunningverlening?
Antwoord
Nee. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) kent de plannen voor de kunstduin, maar is niet betrokken geweest bij de betreffende vergunningverlening.
Naar aanleiding van uw schriftelijke vragen is contact gelegd met de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG) en de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (ODNHN) en heeft HHNK de planstukken betreffend de vergunningverlening doorgenomen.
Zowel ODNHN als ODNZKG zijn betrokken bij de vergunningverlening van de kunstduin. ODNZKG heeft een verantwoordelijkheid op basis van de Wabo (omgevingsvergunning, waar de Wet Milieubeheer onder is meegenomen) en ODNHN op basis van de Wet Natuurbescherming.
ODNZKG heeft vorig jaar een omgevingsvergunning afgegeven aan Tatasteel IJmuiden B.V. op grond van de WABO. Deze vergunning is al langer definitief, hier kan geen bezwaar meer op worden gemaakt. Vervolgens had Tatasteel IJmuiden B.V. ook een vergunning op grond van de Wet Natuurbescherming nodig. Deze is onlangs verleend door ODNHN en onderwerp van deze schriftelijke vragen.
Vraag 2.
Is HHNK om advies gevraagd voor het opstellen van de vergunning?
Antwoord
HHNK is door de ODNHN niet om advies gevraagd voor het opstellen van de vergunning op basis van de Wet Natuurbescherming. Mogelijke vervuiling van het grondwater door uitloging van de kunstduin is geborgd onder deze wet. De provincie is hiervoor bevoegd gezag en heeft dit uitbesteed aan ODNHN. HHNK heeft derhalve geen formele rol in de vergunningverlening.
Wel is HHNK op andere wijze betrokken geweest bij het project van Tatasteel IJmuiden B.V.. Het plan raakt beschermingszone B van de waterkering in dit gebied. Om deze reden heeft Tatasteel IJmuiden B.V. HHNK in 2020 om advies gevraagd. De belangen rondom de waterkering komen niet in het geding door dit plan en er zijn derhalve geen redenen om een vergunning te weigeren.
Vraag 3.
Heeft HHNK een zienswijze ingediend op het ontwerp van deze vergunning? Zo nee, waarom niet?
Antwoord
HHNK heeft geen zienswijze ingediend op het ontwerp van de vergunning. Mogelijke vervuiling van het grondwater door uitloging van bouwmaterialen van de kunstduin is geborgd onder de Wet Natuurbescherming. De ODNHN heeft het plan beoordeeld en HHNK laten weten de mitigerende maatregelen voldoende te hebben bevonden om de vergunning te verlenen. In het plan voor de aanleg is sprake van een waterdichte onderlaag onder de kunstduin. De ODNHN geeft aan dat er een monitoringsplan is voor de aanlegperiode en beheerperiode waarin verschillende stoffen worden gemonitord. Wegens de mitigerende maatregelen en het monitoringsplan is de kans op uitloging naar het grondwater klein. De kans op vervuiling van het oppervlaktewater, dat op ruim 800 meter van het projectgebied ligt, is nog kleiner. De vervuiling moet heel erg groot zijn om het oppervlaktewater te kunnen bereiken.
Vraag 4.
Is de bescherming van het grondwater en het oppervlaktewater tegen bijvoorbeeld chroom-6 voor u reden om bezwaar te maken tegen de vergunning?
Antwoord
De bescherming van het oppervlaktewater tegen ongewenste stoffen is voor HHNK van belang. Gezien de bevindingen van de ODNHN maken wij echter geen bezwaar tegen de vergunningverlening. Er zijn geen gegronde bezwaren om dit als waterbeheerder te doen. Het risico op vervuiling van het oppervlaktewater is zeer klein.