Op 16 maart 2022 zijn er gemeenteraadsverkiezingen. Hoogstwaarschijnlijk wordt er in alle afdelingen van de PvdA hard gewerkt aan de verkiezingsprogramma’s. De fractie van de PvdA in HHNK wil daarbij graag de aandacht vragen voor het onderwerp ‘water’.
Wij hebben daarom op 14 oktober 2021 deze brief aan de afdelingen gestuurd waarin we toelichten waarom water ook voor gemeenten een belangrijk onderwerp is. We hebben in de brief een aantal voorbeelden opgenomen. Hieronder vindt u de inhoud van de brief.
De brief
“In het waterschap (in ons gebied HHNK) houden we ons bezig met de zorg voor veiligheid, en voor voldoende, gezond en schoon water. Voor onze fractie zijn dat geen louter technische, onpolitieke onderwerpen. De klimaatverandering waar we met zijn allen aan bijdragen vraagt ook onze aandacht. Energiebesparing en -opwekking, vergroting van de biodiversiteit, het voorkomen van hittestress, het zijn maatschappelijke doelen, die we betrekken bij ons werk. Dat zult u in de gemeente vast ook doen! Als fractie van de Partij van de Arbeid maken we ons daar hard voor en daarom hopen wij dat uw fractie dat ook doet.
Samenwerken tussen gemeente en waterschap
Steeds vaker zien we daarbij de raakvlakken tussen gemeente en waterschap. Samenwerken is voor zowel het waterschap als de gemeente noodzakelijk. Daarbij gaat het om thema’s als wateroverlast, vergroening, hittestress en tegengaan van bodemdaling. Kortom: het gaat erom uw gemeente klimaatbestendig te maken. Wij willen u daarom graag een paar voorbeelden meegeven die bijdragen aan het resultaat, voor uw gemeente en voor het waterschap, voor uw en onze inwoners dus. Wij hopen dat die in uw verkiezingsprogramma een plekje kunnen krijgen!
Wateroverlast
De gemeente heeft een centrale rol als het gaat om de bouw van woningen en andere gebouwen en de inrichting van de ruimte. Zeker als daarbij nieuwe gebieden worden bebouwd of bestaande terreinen van functie en inrichting veranderen, is het belangrijk voldoende ruimte voor waterberging op te nemen. De Deltacommissaris heeft recent gepleit voor tenminste 10%. Ook waterberging op of onder pleinen of straten is mogelijk. Als gevolg van klimaatverandering zijn al enkele malen heftige clusterbuien opgetreden en de verwachting is dat die in aantal en hevigheid gaan toenemen. Het waterschap kan de extreme regenval niet opvangen. Ruime waterberging binnen de bebouwing vermindert de kans op overlast in dorp en stad. In droge tijden helpen deze maatregelen ook: er wordt zoet water vastgehouden, dat in de toekomst schaarser kan worden.
Het aanleggen van een gescheiden rioleringsstelsel, waardoor bij heftige buien geen overstort op vijvers en sloten optreedt, is een zaak van lange adem, maar wel een belangrijke verbetering.
Vergroening
Natuurlijk helpt het ook heel erg om groene tuinen en pleinen in plaats van versteende aan te leggen: dan zakt het water eerder weg. Een gezonde bodem, met veel biodiversiteit, versterkt dat effect nog eens. Acties om de ‘tegels te wippen’ en om regentonnen te plaatsen dienen eveneens dat doel. Aansluiting bij de Stichting Steenbreek is een goed signaal en levert veel kennis.
Hittestress
Bomen leveren schaduw en verlagen de temperatuur in de bebouwing, in hete zomers maakt dat het verblijf veel prettiger en gezonder. Water in stad of dorp draagt daar ook aan bij. Ook door de wijze van bouwen aan te passen kan daaraan een bijdrage worden geleverd. De kans op botulisme en blauwalg in de sloten en de vijvers wordt kleiner als de temperatuur in het gebied lager is.
Bodemdaling
Onze fractie in het waterschap zet zich in om het tegengaan van bodemdaling, vooral in veengebieden, zoveel mogelijk aandacht te geven. Daarmee behouden we de natuur en het landschap en verminderen we de uitstoot van CO2. En het voorkomt de kosten van verzakking en funderingsproblemen. Dat vraagt inzet van provincie, waterschap én gemeenten. In gebiedsgerichte plannen voor de veengebieden, die al op enkele plaatsen in ontwikkeling zijn, kunnen de betrokken gemeenten hun invloed uitoefenen.”
NB: HHNK werkt aan een waterplan, dat voor de periode 2022-2027 het beleid ten aanzien van het waterbeheer beschrijft (zie Home | Waterplan HHNK).