Gaan de zuiveringen ook medicijnresten verwijderen?

Door Piet Oudega op 30 januari 2020

In ons rioolwater, dat wordt schoongemaakt in de zuiveringsinstallaties van het waterschap, zit alles wat we door gootsteen of toilet spoelen. Bij metingen worden daar elk jaar ook meer resten van plastics en van medicijnen in aangetroffen.

Daar zijn onze zuiveringen niet op ingericht. Het gevolg is dat het grootste deel van deze verontreinigingen uiteindelijk in ons oppervlaktewater terecht komt.

Welke gevolgen dat heeft voor het leven in het water of – op lange termijn – voor ons drinkwater weten we nog niet precies, maar deskundigen zijn het er wel over eens dat die negatief kunnen zijn.

Het waterschap denkt daarom na over aanpassingen van de zuiveringsinstallaties, zodat deze de ongewenste stoffen, vaak microverontreinigingen genoemd, uit het afvalwater kunnen halen. Maar dan gaat het meteen wel over forse investeringen, voor het hele gebied van Hollands Noorderkwartier wellicht enkele tientallen miljoenen. En die betalen we met zijn allen.

Het algemeen bestuur van het waterschap moet uiteindelijk vaststellen in welk tempo, voor welke stoffen en op welke plekken we daaraan gaan werken. Ter voorbereiding daarvan konden de fracties uit het algemeen bestuur op 22 januari 2020 hun inbreng leveren in de vorm van een korte pitch van twee minuten. Die van de Partij van de Arbeid vindt u hier.

Samenvatting

Onze fractie vindt dat de microverontreinigingen niet in ons afvalwater thuishoren. We moeten de zuiveringsinstallaties daarop aanpassen, al is nader onderzoek nodig om de goede aanpak te kiezen.

We moeten beginnen met medicijn- en hormoonresten, omdat die alleen via het afvalwater en de zuiveringsinstallaties in het oppervlaktewater komen. Die ‘kraan’ moet dicht. Dat vraagt om aanpassing van onze zuiveringsinstallaties.

Het ligt voor de hand om te beginnen met zuiveringsinstallaties op kwetsbare plekken. Uiteindelijk wordt het een meerjarenplan om alle 15 installaties aan te passen. Dat gaat geld kosten en die kosten zullen we met elkaar moeten dragen. Wel moeten instellingen of bedrijven die zelf veroorzaker zijn, zoals ziekenhuizen waar veel medicijnresten in et afvalwater zitten, ook zelf voor zuivering of een goed filter zorgen.

Piet Oudega

Piet Oudega

Mijn liefde voor het waterschap is al oud: ik was twaalf jaar lang hoofdingeland (lid van het algemeen bestuur) bij het Hoogheemraadschap Uitwaterende Sluizen, een van de voorgangers van HHNK. Via een indirecte verkiezing vormde ik daar met drie collega’s de fractie Algemeen belang, gekozen door Provinciale Staten van Noord-Holland. Toen ik in 1986 wethouder

Meer over Piet Oudega